Lifehacks

Vše o koni Převalského: proč se tak kůň jmenuje, zajímavosti, popis

Kůň Převalského je jediným divokým koněm v přírodě. Prvním, kdo se s ním setkal, byl v roce 1878 ruský průzkumník a geograf N. M. Prževalskij a v roce 1881 tento druh popsal zoolog Poljakov. Počet zvířat je dnes asi 2 tisíce jedinců.

Разновидность

S jistotou je známo, že jediným zástupcem moderního rodu koní je eukus. Vzhledem připomínal zebru – stejné pruhy na těle, krátká hříva. Z něj vznikly tři rodinné větve – tarpan stepní, tarpan lesní a kůň Převalského. První dva vyhynuli na úsvitu 20. století a do dnešních dnů přežil pouze poslední druh.

Nikdo nedokáže 100% přesně odpovědět, zda je tento druh divoký nebo ne. Někteří odborníci ji řadí mezi divoké, jiní, zejména paleogenetici, tvrdí, že jde o potomka divokých botaiských koní.

Botaiové jsou prvními přisedlými stepními klisnami v osadě Botai, která se nachází v severním Kazachstánu.

Historie plemene

Prvním, kdo se setkal se zástupcem tohoto druhu, byl výše zmíněný přírodovědec Nikolaj Michajlovič Prževalskij. Když se vydal na cestu Asií, dostal se do nepřístupného terénu Džungaria, ležícího na hranici severní Číny a Mongolska, setkal se se stádem koní, které Evropané dosud neznali.

Místní obyvatelé jim říkali „takhi“, v překladu do ruštiny to znamená „žlutý kůň“. Jejich stanoviště bylo široké; na rozsáhlém území stepí od Kazachstánu po severní Mongolsko. Z výpravy si vědec přivezl lebku a kůži zvířete, které mu daroval obchodník, který je obratem obdržel od kyrgyzského lovce. Právě z těchto materiálů Polyakov popsal neznámé zvíře a dal mu jméno – kůň Převalského.

Během století od počátku objevu se areál koně začal rychle zužovat – na jednu oblast východního Altaje, stejně jako jeho populace. Proč? Roli zde sehrál komplex faktorů:

  • vyhlazování zvířat nomády;
  • sucho, které trvalo velmi dlouho;
  • Jiná zvířata je začala vytlačovat z pastvin;
  • nízká schopnost adaptace na nové podmínky, což negativně ovlivnilo plození.

Nebýt předčasného zásahu člověka, pak bychom možná tohoto prapodivného koně osobně neviděli a zařadil by se po bok vyhynulých zvířat jako je tarpan nebo zebra savana – kvaga.

Exteriér

Toto zvíře je rozpoznatelné, jakmile ho uvidíte, s nikým si ho nespletete. A to vše proto, že má primitivní vzhled, to znamená, že si zachoval rysy koně a osla.

Je natřený v maskovací pískové barvě s hnědým nádechem (savras), ale lalok (hříva a ocas), spodní část nohou jsou téměř vždy černé. Břišní část a konec tlamy jsou světlé, nos je „moučnatý“, to znamená, že v jeho oblasti jsou chlupy zbarveny do bíla, což působí dojmem, že si zvíře otřelo nos do mouky.

V létě je srst krátká a její barva je mnohem jasnější než v zimě. Ale v chladném období je hustší a delší a tvoří se teplá podsada. Hříva je vzpřímená, krátká a tuhá, připomínající zastřižený mohawk nebo kartáč. Ocas nahoře je pokrytý krátkou srstí a končí „střapcem“, který dosahuje téměř k zemi. Ocas připomíná rysy ocasu osla nebo kulana. Tento kůň nemá žádnou ofinu. Na zadní straně je vidět černý „pásek“.

Přečtěte si více
Jak dlouho trvá kastrace králíků?

Malé oči jsou široce umístěny na velké hlavě. Tělo je podsadité a husté. Krátké, silné nohy pomáhají zvířeti vyvinout vysokou rychlost cvalu.

Jedná se o malé koně:

  • délka těla nepřesahuje dva metry;
  • výška 135 cm, maximálně 1,5 metru;
  • Průměrná hmotnost není větší než 350 kg, ale existují i ​​těžcí jedinci o hmotnosti 400 kg.

Malé uši jsou pohyblivé a citlivé. Zvíře cítí nepřítele na velkou vzdálenost, díky vynikajícímu čichu a citlivému sluchu. Jsou zvyklí mít uši otevřené.

Ještě nedávno bylo slyšet tvrzení, že tento divoký kůň není nikdo jiný než předek domácího koně. Genetičtí vědci však tečkovali i. Po provedení řady studií zjistili, že zatímco domácí koně mají 64 chromozomů, divoký zástupce jich má 66, tedy podle genetického kódu jsou tyto druhy nepříbuzné.

Život

Přestože se v přírodě prakticky nevyskytují (naposledy byli spatřeni v mongolské stepi v roce 1969) a trvale žijí v zajetí, koně neztratili své zvyky a divoké dispozice. Jsou to silní a otužilí jedinci, často vítězící v soubojích s domácími hřebci.

Zvíře žije ve stádě 5-10 samic s mláďaty, které vede dospělý hřebec. Stádo se může skládat i z mladých „single“ hřebců. Přidávají se k nim muži, kteří ztratili kontrolu nad svým harémem. Staří koně, kteří nejsou schopni uživit svůj „harém“, tráví zbytek života sami.

Stádo se neustále pohybuje po okolí, hledá potravu a vodu, volným tempem nebo klusem, ale vycítí nebezpečí poblíž, začne cválat a při běhu na krátké vzdálenosti dosahuje rychlosti až 50 km/h. Stádo vede zkušená klisna a alfa samec vychovává zadní část.

Pasou se ráno nebo večer, když přijde soumrak. Ve dne nejraději odpočívají a dřímají na vyvýšeném místě, protože zatímco klisny a hříbata leží a odpočívají, hřebec se prochází a prohlíží okolí a z vyvýšeného prostoru je dobrý výhled a je vidět nepřítel na velkou vzdálenost. Pokud samec vycítí nebezpečí, vydá poplašný signál a odvede stádo pryč. Také jedí. Zatímco někteří „jídají“, několik koní je „na stráži“ a potom si zvířata vymění role.

Jejich jedinými přirozenými nepřáteli jsou vlci a pumy. Hejno predátorů, které útočí na stádo, se ho snaží rozdělit a zabít slabší zvířata – mladé, staré nebo nemocné jedince. Zdravý silný kůň však může jedním úderem kopyta připravit o život vlka nebo kočku. Při ohrožení stádo tvoří prstenec. Zvířata stojí hlavou ke středu kruhu, ve kterém se nacházejí mláďata, a jejich hlavní zbraň – silné zadní nohy – míří k nepříteli.

V rezervacích koně žijí a chovají se stejně jako v přírodních podmínkách, živí se však místními rostlinami.

V zoo často trpí nedostatkem pohybu, protože v přírodě se stádo pohybuje a je v neustálém pohybu. I při vytváření pohodlných podmínek v zajetí neposkytuje plocha výběhu tolik prostoru jako ve volné přírodě nebo v přírodních rezervacích.

Habitat

V divokých podmínkách preferovali podhorská údolí ležící nejvýše 2 km nad mořem nebo se usazovali v suchých stepích. Nejpohodlnějším místem pro ně byla džungarská Gobi. Zde měli dostatek potravy, mírně slané i sladké vodní zdroje a také velké množství přírodních úkrytů. Pohybovali se přes území Kazachstánu, Mongolska a Číny. Díky práci paleontologů se vešlo ve známost, že historický rozsah koně byl poměrně široký. Na západě sahal k Volze, na východě – do daurských stepí, na jihu – byl omezen vysokými horami.

Přečtěte si více
Jak nalepit ochrannou fólii na telefon: plán krok za krokem, nástroje, tipy

Nyní žijí v přírodních rezervacích a svatyních v Rusku, Mongolsku a Číně a některých evropských zemích.

Jídlo

V přírodě se koně živili hrubou potravou – keře, obiloviny – saxaul, caragana, péřovka, pelyněk, tymián, chia a další. V zimě museli předními kopyty vyhrabávat sníh a žrát suchou trávu. V zajetí, kvůli tomu, že specialisté nebyli schopni reprodukovat správnou potravu pro zvířata, přišla druhá generace koní o jednu ze svých vlastností – masivní zuby.

Zvířata chovaná v rezervacích se živí rostlinami, které v nich rostou, a také jsou v zimě naučená jíst větve keřů a stromů.

V zoologických zahradách se jejich strava skládá z:

  • ze sena;
  • čerstvá tráva;
  • jablka
  • zelenina – zelí, mrkev a řepa;
  • otruby, oves.

Rozmnožování a potomci

Vědci zazvonili včas na poplach a vynaložili veškeré úsilí, aby o tento druh zvířat nepřišli. Zpočátku však každý stát řešil tento problém individuálně, což opět vedlo k hrozbě vyhynutí koně Převalského, protože blízce příbuzní jedinci byli neustále kříženi. To vše vedlo k narození dětí s genetickými chorobami a populace začala hromadně vymírat.

Kvůli záchraně populace se začaly klisny křížit s různými stepními plemeny, takže získaly nové vlastnosti a začaly se značně lišit od svých předků objevených na konci 19. století.

V důsledku chovu koní v zajetí se objevily dvě linie – askanianská a pražská. Oba obsahují genotyp divokého druhu, který je důležité zachovat. Zástupci obou linií se odlišují svým exteriérem. První z nich mají červenohnědou barvu a silnou stavbu těla. Pražská linie se vyznačuje ladnější formou zvířete, světlého zbarvení – jejich břicho a konec tlamy jsou téměř bílé.

Klisny dosahují puberty dříve než hřebci. U samic ve 2 letech, u samců v 5 letech. Na jaře se samice a samci páří, zatímco hřebci velmi žárlivě střeží svůj „harém“. Neustále dochází ke střetům s jinými samci o držení samice. Samci se vzpírají a udeří své protivníky mohutnými kopyty. Většinou se jim nevyhnou různá zranění, pohmožděniny a zlomeniny.

Březost samice trvá 11 měsíců a k porodu mláděte dochází na jaře a v létě, kdy je teplo a není nouze o potravu. Jedna samice rodí vždy jedno mládě.

Za normálních podmínek je hmotnost hříběte 35-45 kg. Do šesti měsíců se živí mlékem své matky, i když již ve 2 týdnech se snaží žvýkat trávu. Novorozené dítě se po několika hodinách postaví na nohy a všude následuje svou matku. Pokud za ní zaostává, pak ho matka bez zbytečných něžností začne pobízet dál a kousat ho do kořene ocasu. Stejnou metodou ho odstaví od sání mléka.

Když padne mráz, aby miminka netrpěla zimou, jsou zahnána do kruhu vytvořeného z dospělých, kde je zahřívají dechem. Roční hříbě neopouští stádo z vlastní vůle, je vyhnán vůdcem stáda.

Odborníci se stále pokoušejí křížit divokého koně s jinými plemeny, ale většinou zůstávají pokusy neúspěšné, protože výsledný kříženec zcela ztrácí kvality mateřského plemene. Cílem chovatelů je získat nového hybrida, který si zachová celý vzhled a vlastnosti koně Převalského, ale bude mít větší rozměry.

Přečtěte si více
Proč německý ovčák padá na zadní nohy?

Stav populace a druhů

Do 70. let 20. století nezůstalo v přirozeném prostředí ani jedno zvíře, ale ve školkách po celém světě se podařilo uchovat 20 jedinců vhodných k reprodukci. Již v roce 1959 však biologové nastolili otázku vyhynutí druhu a svolali mezinárodní sympozium, kde byl vypracován plán na zachování populace. Opatření byla úspěšná a postupně jejich počty začaly narůstat, v roce 1985 bylo rozhodnuto vrátit zvíře do přírody.

O všech koních žijících v zajetí je vedena kartotéka, kterou zajišťuje Zoo Praha. Tento ohrožený živočich je chráněn na státní i mezinárodní úrovni. Je zahrnuta v Červené knize nejen jednotlivých zemí, včetně Ruska, ale také v Mezinárodní. V současné době probíhají aktivní práce na obnovení počtu zvířat v jejich přirozeném prostředí. Vědci věří, že brzy přijde doba, kdy tento druh již nebude na pokraji vyhynutí.

program znovuzavedení

Reintrodukce je přemístění zvířat do jejich přirozeného prostředí. Tento program je velmi obtížný, protože jedinci chovaní v zajetí ztrácejí schopnosti přežít ve volné přírodě. Kromě toho se kůň Převalského dobře reprodukuje pouze v rámci plemene a ve svém vlastním prostředí.

Proč je nutné vracet koně na svobodu? Odborníci si všimli, že každá nová generace koní postupně ztrácí své charakteristické rysy a degraduje, protože podmínky v rezervacích se liší od jejich původního prostředí. Děti narozené v zoologických zahradách jsou ve srovnání se svými předchůdci menší, jsou hubenější a slabší.

První reintrodukční práce začaly v roce 1985. Mezinárodní organizace spojily své síly a začaly hledat území s vhodnými životními podmínkami pro koně. Některé z nich jsou mongolská step Khustai-Nuru a „Takhiin Tale“ – poslední známé místo výskytu zvířete, které se nachází v dzungarské Gobi. Zvířata byla přivezena z ukrajinské rezervace „Askania-Nova“ a řady zoologických zahrad v západní Evropě.

V Rusku byla pro tento účel vybrána přírodní rezervace Předuralská step v oblasti Orenburg. Právě zde zabírají více než 90 % plochy bylinné druhy vegetace, tedy traviny a obiloviny, které jsou přirozenou potravou koně Převalského. Toto je jediná stepní rezervace v Rusku vhodná pro ně. Pár koní sem bylo přivezeno z Francie. Francouzským vědcům se pomocí volné pastvy podařilo uchovat silné zástupce populace.

V Kazachstánu také začali realizovat projekt, jehož cílem bylo vytvoření volné populace koní v národním parku Altyn Emel za účasti mnichovské a alma-atské zoologické zahrady a Mezinárodního fondu na ochranu přírody. Zvířata byla přivezena z německých zoologických zahrad v roce 2003.

Jedinci chovaní v zajetí jsou nejprve vypuštěni do střední zóny, kde jsou několik měsíců pod 24hodinovým dohledem specialisty. Jakmile se zvířata přizpůsobí novým podmínkám, jsou konečně vypuštěna do volné přírody.

V Číně a Maďarsku také probíhají reintrodukční programy. V jiných evropských zemích byly z finančních důvodů pozastaveny a později obnoveny s podporou veřejných organizací.

Největší program chovu koně Převalského v zajetí se uskutečnil v přírodní rezervaci Askania-Nova na Ukrajině. Experti vypustili do areálu černobylské jaderné elektrárny několik desítek osob. Zde se dobře adaptovali a začali se aktivně rozmnožovat. Populace v této oblasti vzrostla na dvě stě jedinců, ale bohužel veškeré snahy zmařili pytláci. Každý rok zemřely desítky zvířat na jejich střely a v roce 2011 zůstalo jen 30-40 zvířat.

Dnes žije ve volné přírodě na 300 zvířat po celém světě.

Náklady na koně

O ceně koně není třeba mluvit, protože je považován za vzácné a ohrožené zvíře. Je zakázáno je chovat v soukromých stájích. Navíc tato zvířata nejsou přístupná domestikaci a výcviku, zachovávají si svou nespoutanou, divokou a agresivní povahu.

Přečtěte si více
Přeslička - jak se navždy zbavit zahrady pomocí lidových prostředků a chemikálií

Zajímavá fakta

Existuje několik zajímavých faktů o plemeni:

  • Plemeno bylo objeveno náhodou.
  • Tato zvířata se vyznačují svou odvahou a bojí se pouze svého přirozeného nepřítele – vlka.
  • Hřebci jsou velmi žárliví.
  • Toto je dnes nejdivočejší typ koně, nikdy nebyl domestikován.
  • Jeho blízkým příbuzným je divoký asijský osel – kulan, kterému se často říká poloviční osel, protože má s koněm mnoho společných znaků.
  • Vůdcem stáda je hřebec, ale při hledání vody a potravy hraje hlavní roli samice.

Svobodumilovní koně Převalského se postupně zabydlují v národních parcích, přírodních rezervacích a přírodních rezervacích. Státní ochrana dává naději, že tento druh zvířete uvidí i další generace lidí.

The post Kdo je kůň Převalského: historie, životní styl a zajímavosti appeared first on Ferma.expert.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button