Odpovedi

Kachna Shelduck: popis plemene, vlastnosti, fotografie.

Kachna Shelduck se těší mimořádnému zájmu milovníků lovu, protože jde o velmi cennou trofej. O toto plemeno ptáků se zajímají i lidé žijící ve svém každodenním životě.

Extrémně jasná barva a velká velikost ptáka přitahuje pozornost většiny lovců z celého světa. Ve volné přírodě existují 2 obrovské populace těchto kachen:

  • žijící na slaných jezerech;
  • nalezený ve stepní zóně jižního Ruska.

Je vysoká pravděpodobnost setkání s šelmami na řekách, jako je Labe a Weser, tekoucích v Německu a také v mnoha zátokách Velké Británie. V současné době se ptáci cítí dobře na pobřeží Černého a Azovského moře na Ukrajině, ale největší populace se nachází v Rusku, kde jejich počet dosahuje 100 000 jedinců. Jednotlivé populace zachytily pobřežní a stepní území Turecka.

V Austrálii a na Nové Guineji jsou kachny shelduck oficiálně chráněny úřady. V těchto zemích je přísně zakázáno je vyvážet z kontinentu.

Obecné informace o plemeni Shelduck

Ptáci dostali toto jméno kvůli své neobvyklé barvě pro ptáky, která se nazývá „strakatý“. Toto plemeno je považováno za jedno z nejstarších na světě, vyznačují se primitivními genetickými vlastnostmi. Obyvatelé Krymu dali ptákovi jméno galagaz. Příroda je obdařila velkým tělem o délce až 65 cm a rozpětím křídel přesahujícím 1 m Dospělé kachny váží od 0,8 do 1,5 kg.

V současné době ve světě existuje rozdělení do následujících odrůd mezi shelducky:

  • shelduck-raja;
  • obyčejný;
  • vyhynulý chocholatý.

Existuje také další rozdělení na následující poddruhy:

  • sedavý;
  • stěhovavý;
  • částečně migrující.

Zajímavostí je, že tito ptáci žijí v koloniích, ale hnízdí ve značné vzdálenosti od vody. Existují případy, kdy obsadili díry, ve kterých předtím žila liška. To je oblíbené mezi ptáky, protože dravci velmi zřídka loví poblíž místa, kde žijí.

Shelducki patří mezi velké ptáky. V případě nebezpečí kachny vytvářejí hluk, který okamžitě nadzvedne celé hejno. Takto je snáška chráněna před nezvanými hosty, kterých mají spoustu. Mnohá ​​zvířata chtějí hodovat na vejcích z hnízda šeldy, mezi všemi lze rozlišit divoké kočky, vydry a šakaly. I luňáci mohou kachnám ublížit.

Vlastnosti plemene

Pro svou velkou velikost a dlouhý krk jsou někdy přirovnávány k husám. Ptačí nohy jsou také protáhlé, díky čemuž se na souši pohybuje velmi rychle a obratně. Toto srovnání je také způsobeno způsobem procesu letu, během kterého poměrně nenuceně mávají svými obrovskými křídly, aby balancovali v prostoru. Mnoho lidí si mezi sebou často plete kachny a husy.

Během letů se řadí do klínového tvaru. Před migrací k břehům Německa a Anglie se kachny shelduck spojují do hejn. Začátek jejich línání se shoduje s tímto obdobím. Přitom se nejprve objevují samci, jejichž počet je obrovský a teprve po krátké době přilétají samice. Zajímavým faktem je, že během období výskytu nového opeření u ptáků nejsou schopni se dostat do vzduchu.

Přečtěte si více
Pokojové květiny s červenými listy: fotografie a názvy pokojových rostlin

V období námluv provádějí šelci jedinečný rituál, v jehož závěrečné scéně se slavnostně pokloní své samici. To je mimořádně krásný pohled.

Vzhled ptáků

Ptačí tělo má často bílé peří. Samice a samci plemene shelduck mají téměř stejný vzhled. Kaštanově zbarvené znaky zdobí hruď ptáka a lopatky mají černý pruh. Přes všechna ramena, stejně jako boky a břicho se táhne oranžová stuha, která je široká od zadní části krku až po základnu křídel.

Letky jsou černé, ale sekundární letky mají vnější pavučiny, které se skládají do zrcadla. Spodní ocas šeldy má oranžovo-červený nádech.

Ptáci mají růžové tlapky a jasně červené zobáky, stejně jako černé hlavy se zeleným odstínem. A celý tento exotický vzhled zdůrazňuje červenohnědá duhovka očí.

Chcete-li vizuálně odlišit kachnu od draka, měli byste se podívat na jeho barvu, která bude mírně matná než barva draka. Chybí jim také výrůstek na zobáku a malachitová zrcadla na peřích křídel. Kolem očí neuvidíte bílé „oční linky“, které jsou typické pro muže.

I přes tento jedinečný vzhled není populace vzácným druhem, proto je lov povolen. V současné době jejich počet dosahuje 7,1 milionu jedinců.

Toto plemeno kachny mění peří dvakrát ročně. Po letní směně nevypadají tak zářivě. Zpočátku jsou oblečeni do hnědohnědého peří na hlavě. Pokud jde o barvu, mláďata připomínají samice. Výrazným znakem jsou tuponosé zobáky a úplná absence zeleného iridescence.

Reprodukce shelducka

Jakmile se na nádržích objeví první rozmrzlé skvrny, a to je konec března – začátek dubna, začíná proces hnízdění kachen. Fáze budování hnízda končí kolem července. Existují případy, kdy hnízdili v dutinách kmenů stromů, stejně jako ve strukturách, které vytvořil člověk.

Zajímavostí je, že samci získávají schopnost zabřeznout až ve 4. roce a samice dvakrát rychleji – ve 2. roce života. Druhy kachen, které jsou považovány za stěhovavé, začínají hledat partnera v zimě a ty, které jsou považovány za přisedlé, začínají hledat partnera při prvním náznaku tepla.

Sheldung může snést až 10 vajec, která mají stejnou krémovou barvu skořápky. Doba inkubace vajíček trvá u samic přibližně 28-30 kalendářních dnů.

Aby upoutal pozornost samice, samec natahuje krk a vydává jedinečné hovory. Drakeové jsou mnohotvární jedinci, kteří se vyrovnávají se všemi povinnostmi otce během procesu hloubání, který trvá asi měsíc. Nikdy neopouštějí hnízdo na velké vzdálenosti, kde samice zůstává, a neustále ji chrání před jakýmkoli nebezpečím.

Pokud se kachna potřebuje od svého hnízda vzdálit, pak vejce pečlivě a s mimořádnou péčí přikrývá chmýřím, které se nachází v blízkosti hnízda. Je třeba také poznamenat, že chmýří je vždy k dispozici v hojnosti.

Chov malých káčátek

Shelducki, kteří se právě vylíhli z vajíčka, jsou velké velikosti a mohou okamžitě plavat. Kromě toho se mohou snadno potápět při hledání potravy, ale toto chování není typické pro dospělé. Existují případy, kdy se několik rodin spojilo při výchově dětí a vytvořilo společné bezpečí.

Přečtěte si více
Rose Double Delight je dvoubarevná a voňavá kráska do vaší zahrady.

Mláďata, která již trochu povyrostla, se dostávají pod všeobecný dohled celého hejna. Po měsíci a půl začnou zkoušet létat. Poté, co získají dovednost dobývat vzdušný prostor, začínají samostatný dospělý život.

Zajímavé je, že páry, které vytvoří kachny šelcháče, vydrží celý život. Existují případy, kdy kachny hnízdily na svazích, které jsou umístěny vysoko a daleko od vody. V takových případech, aby mláďata skončila ve vodě, nosí rodiče mláďata pomocí zobáku.

Amatérští přírodovědci sledující ptáčky si mnohokrát všimli obrázku dojemné péče o své potomky, kdy se při procházce nejprve prochází kachna, pak ji pronásledují její káčátka a za všemi jde otec celé rodiny, který se pečlivě rozhlíží při hledání nebezpečí.

Shelduckova dieta

Pták preferuje různé měkkýše a všechny druhy červů. Neodmítají drobné rybky a korýše, které snadno uloví. Šneci, na které narazí, se stávají nejen součástí jejich jídelníčku, ale jsou také jejich oblíbeným druhem potravy. Pitva jednoho mrtvého shelducka našla v jeho žaludku více než 3000 šnečích ulit.

V zimě, kdy je lov ryb a korýšů obtížný, se může živit vegetací. Produkce potravy probíhá pomocí velkého zobáku, který příroda udělila jedinečným ptákům. Jsou známy případy, kdy ptáček opustil rybník a živil se semeny a různými plody na polích.

Za nejlepší dobu krmení se považuje období odlivu, protože na břehu, kde voda odešla, zůstává obrovské množství živočišných organismů, které uvízly na dně. Během této doby zůstávají na vodní hladině a pomocí protáhlého dlouhého krku začnou hledat potravu.

Nejlepší je lovit kachny na podzim, protože v této době již přibraly. Aby lovci potlačili specifický zápach, který je vlastní divokému masu, zabalí oškubanou mrtvolu do látky a zahrabou ji do hlíny. Děje se tak díky svému vynikajícímu absorpčnímu účinku. Někteří, kteří rádi loví tyto krásné kachny, nepovažují maso za velmi chutné, ale proces extrakce provádějí pouze pro sportovní zájem.

Shelduckovo chování

Rozdělením plemen ptáků na přisedlé, stěhovavé a částečně stěhovavé zabírají různé oblasti svého pobytu. Není plaché plemeno, a tak lidem klidně dovolí, aby se k ní přiblížili. Je považována za neobvykle společenského ptáka.

Shelducks jsou známí svým mimořádným hlasem a mužské vokální výkony jsou legendární. V období hledání partnerky začnou samci vydávat vysokofrekvenční zvuky, které velmi připomínají píšťalku. Zajímavostí je, že to dokážou, i když létají ve vzduchu za fenkou.

Ženy však takové dovednosti nemají, vyznačují se výslovností „gaga..“, kterou dokážou mnohokrát a ve zlomku vteřiny opakovat. V případě nebezpečí velmi hlasitě křičí a snaží se pachatele zastrašit. Nutno také podotknout, že samice je agresivní v období odchovu mláďat, kdy dokážou i odhánět své příbuzné od mláďat.

Existují případy, kdy samice šelka vylíhla až 32 vajec. Stalo se to proto, že mohou klást svá vejce do hnízd jiných lidí. To je u tohoto plemene kachen velmi častý jev.

Přečtěte si více
Kdy můžete prořezávat smrk?

Migrace šelem

U jedinců, kteří vedou stěhovavý životní styl, třikrát změní své bydliště. První migrace nastává v místě, kde línají. Poté, co peří zpevní a ptáci dostali příležitost vzlétnout, shromáždí se v hejnech a podniknou druhý let.

Tento let se nazývá podzimní migrace. Koná se zhruba od září do října. A posledním letem je návrat na hnízdiště na jaře.

Video: Shelduck (Tadorna Tadorna)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button