Kolik let žijí divoké kachny?

Kachna divoká se vyskytuje v jakékoli vodní ploše, zejména proto, že je považována za nejpočetnější druh ptáků žijících na naší planetě. Tyto kachny jsou ve srovnání s jinými divokými kachnami větší, a proto jsou zajímavé pro sportovní lov a někdy i pro komerční lov. Jedná se o všežravé ptáky, kteří se snadno přizpůsobí různým životním podmínkám. Vyskytuje se téměř na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy.
Kachna divoká: popis

Kachna divoká se stala známou v roce 1758 díky pracím Carla Linného, který tyto ptáky popsal spolu s několika dalšími druhy v 10. vydání svého Systému přírody. Vědecký název kachny pochází z latiny a starověké řečtiny, což znamená „kachna se širokým zobákem“.
Název „kachna divoká“ se původně používal pro jakoukoli divokou kachnu, ačkoli v naší době mnozí odborníci dělají totéž. Křížením s jejich blízkými příbuznými se rodí různí kříženci, což není pro různé druhy vůbec typické. Odborníci naznačují, že je to možné díky skutečnosti, že kachna divoká se vyvinula v relativně krátkém časovém období, na konci pozdního pleistocénu.
Zajímavé vědět! Studie na genetické úrovni prokázaly, že kachna divoká je blíže příbuzná indo-pacifické skupině, zatímco jiné druhy jsou geneticky blíže americké skupině. V důsledku takových studií lze předpokládat, že kachna divoká se vyvinula z území Sibiře. Kosti těchto ptáků se nacházejí během archeologických vykopávek, a to jak ve zbytcích potravy starověkého člověka, tak za jiných okolností.
V důsledku genetické analýzy bylo možné stanovit rozdíly mezi severoamerickou a euroasijskou populací, zatímco jaderný genom odhalil absenci určité genetické struktury. Mezi zástupci Starého a Nového světa navíc neexistují dostatečné morfologické rozdíly. To je důkazem jedinečné distribuce genomu: kachny strakaté čínské jsou podobné kachně divoké ze Starého světa a kachny havajské jsou podobné kachně divoké z Nového světa.
Zajímavosti o kachně divoké – Birds of Russia – Film 18
Внешний вид

Kachna divoká představuje ptáka, který je součástí čeledi Anatidae. Jedná se o středně velké vodní ptactvo, které je v porovnání s ostatními druhy kachen poněkud masivnější. Délka těla dospělé kachny je asi 50-65 centimetrů, s rozpětím křídel 81-98 centimetrů. Jejich tělesná hmotnost je asi 0.7-1.6 kilogramu.
Tito ptáci mají dobře definovaný pohlavní dimorfismus, takže samce a samice lze snadno odlišit podle jejich zelené lesklé hlavy a také podle přítomnosti bílého „límce“, který odděluje hlavu od hnědé hrudi. Barva křídel samce je šedohnědá a oblast břicha je vybledlá šedá. Zadní část těla samce je natřena černou barvou, zatímco ocasní pera mají bílý okraj. Zobák samce je žlutooranžový, na konci s malou černou skvrnou. Zobák samice je poněkud tmavší a jeho barva může být oranžová nebo jednoduše tmavá.
Samice kachny divoké je pestrá, přičemž každé pírko má svou kontrastní barvu. Samice i samci mají na spodních křídlech duhové purpurově modré opeření, lemované bílým. Dokážou vyniknout jak v letu, tak v klidu, i když toto peří shazuje při každém línání.
Важный момент! Kachna divoká se může pářit s jinými druhy kachen a výsledkem jsou kříženci. Jedná se o potomky kachen domácích. Divoké populace kachny divoké byly často využívány k omlazení domácích druhů kachen a také k zavádění nových odrůd.
Narozená kachňata mají žluté opeření na spodní části těla, stejně jako na přední části hlavy. Oblast zad až k hlavě se vyznačuje přítomností černé barvy. Zobák a končetiny káčátka jsou také černé. Jak dospívají, opeření získává šedivější nádech, jako u samic, a končetiny jsou světlejší. Ve 3 nebo 4 měsících věku již potomek umí létat.
Kde žije kachna divoká?

Kachna divoká je rozšířena po celé severní polokouli, od evropských po asijské oblasti a také v Severní Americe. Nenachází se pouze v oblasti tundry od Kanady po Maine a na východ po Nové Skotsko. Severoamerické centrum jeho rozšíření leží přes prérie nacházející se v Severní a Jižní Dakotě, Manitobě a Saskatchewanu. Na území Evropy se kachna divoká nenachází pouze na vysočině, ve Skandinávii a také v pásu tundrové zóny Ruska. Vyskytuje se na Sibiři severně od Salechardu, v Dolní Tunguzce, na poloostrově Taigonos a v severní Kamčatce.
Svého času byla kachna divoká přivezena do Austrálie a na Nový Zéland. Tyto kachny se objevily v Austrálii kolem roku 1862, poté se rozšířily téměř po celém území, zejména po 50. letech minulého století. Vzhledem ke zvláštnostem klimatických podmínek tohoto kontinentu se zde sice kachna divoká vyskytuje, ale je vzácná. Žije především v Tasmánii, na jihovýchodě a částečně i na jihozápadě kontinentu. Kachna divoká se vyskytuje v podnebí, které je pro kachnu divoké, takže mohou žít jak v městském prostředí, tak v zemědělské krajině. Méně časté jsou tam, kde nejsou lidé. Kachna divoká je považována za druh, který může způsobit škody na místním ekosystému.
Tito ptáci se nacházejí v otevřených údolích, v nadmořských výškách až 1000 metrů nad mořem, i když byla zaznamenána hnízdiště umístěná nad 1 metrů. V rozlehlé Asii se stanoviště kachny divoké nachází východně od Himálaje. Ptáci čekají na zimu v severní Indii a jižní Číně. Kromě toho se stanoviště kachny divoké zasahuje na území Íránu a Afghánistánu a také na ostrovní území, jako jsou Aleutské ostrovy, Kurilské ostrovy, Velitelské ostrovy, Japonské ostrovy a Havaj, Island a Grónsko. Pro své životní aktivity si kachna divoká vybírá mokřady, kde je dostatečné množství různé vegetace, ale i zdroje potravy.
Čím se živí kachna divoká?

Kachna divoká patří do kategorie všežravých ptáků, proto se živí nejen rostlinnou potravou, ale i potravou živočišného původu. Když jsou objeveny nové zdroje potravy, kachna divoká je neignoruje, ale okamžitě je využívá.
Kachna divoká se živí těmito rostlinnými potravinami:
- Semena různého původu.
- Ovoce.
- Zelené řasy.
- Suchozemské rostliny, které rostou v pobřežní zóně.
Jako potraviny živočišného původu používá kachna divoká:
- Korýši.
- Larvy různého původu.
- Malí krabi.
- Pulci.
- Malé ryby.
- Obojživelníci.
- Červi.
- Šneci.
Dieta se může lišit v závislosti na ročním období. Populace žijící ve střední Evropě se v období rozmnožování živí převážně rostlinnou potravou. V tomto období se potrava kachny divoké skládá z různých semen, přezimovaných zelených částí vegetace a následně čerstvé rostoucí zeleně. Když se kuřata začnou rodit, strava se rozšiřuje díky bohaté zeleni a také hmyzu a jeho larvám. Kuřata divoká také nehledají potravu, ale živí se tím, co najdou v přirozeném prostředí.
Rozhodující význam má samozřejmě vliv bílkovinné potravy na růst mláďat. Při konzumaci dostatečného množství bílkovinných potravin rostou mladí kachna divoká mnohem rychleji než ta krmená rostlinnou stravou. Poté, co potomci začnou létat, vydávají se hledat potravu na pole, kde se raději živí ještě nedozrálými obilnými plodinami. S nástupem podzimu přechází kachna divoká na krmení žaludy a ořechy.
Zajímavé vědět! Kachny divoké si s oblibou žerou brambory, které byly kdysi dovezeny z Jižní Ameriky. Ve Velké Británii měli tito ptáci v letech 1837 až 1855 těžké časy. Pak farmáři házeli na pole hnijící brambory, kterými se tito ptáci museli živit.
Kachna divoká může snadno jíst chléb a další potravinový odpad, ačkoli kachna divoká nebude jíst slaná jídla. V Grónsku se potrava kachny divoké převážně skládá z měkkýšů.
Charakter a životní styl

Tělo kachny divoké je pokryto prachovým peřím a také více než 10 tisíci peří, které ptáky chrání před vlhkostí a chladem. Aby bylo zajištěno, že peří odpuzují vlhkost, pták je neustále maže speciálním tukem, který je vylučován žlázami umístěnými v ocasu. Kachna si pomocí zobáku vetře tento tuk do peří. Když je kachna na vodě, plave na vzduchovém polštáři, který se tvoří mezi peřím a vodou. Mezi peřím a prachovým peřím také zůstává vzduch, což zabraňuje zbytečným tepelným ztrátám.
Aby našel potravu pod vodou v hloubce až půl metru, kachna divoká skloní hlavu do vody téměř svisle. Pomocí zobáku chytají kořist nebo okusují části podvodních rostlin. Část zobáku funguje jako síto, takže v něm zůstávají různé předměty potravy.
Zajímavý moment! Kachní nohy nemají žádná nervová zakončení a žádné krevní cévy, takže nikdy neprochladnou. To umožňuje ptákům bezproblémový pohyb na ledu nebo sněhu.
Kachna divoká létá dobře a rychle, ale zároveň vytváří velký hluk. Mávání křídel je doprovázeno zvonivými zvuky, takže tyto ptáky lze identifikovat bez vizuálního kontaktu. Když pták letí, na vztlakových klapkách jsou vidět bílé pruhy. Kachna divoká dobře startuje z hladiny vody a pod vodou se může pohybovat i desítky metrů. při pohybu na souši se zdá, že pomalu přechází z nohy na nohu, ale v případě nebezpečí se může pohybovat mnohem rychleji.
Po ukončení období rozmnožování tvoří ptáci početné skupiny, poté odcházejí na zimu do teplejších krajin. Tam zůstávají až do další hnízdní sezóny. Pokud je na hnízdištích dostatek potravy a je zde střecha nad hlavou, může kachna divoká zůstat na místě i přes zimu. Takoví jedinci vytvářejí trvalé populace.
Rozmnožování a potomci

Ptáci, kteří vedou sedavý způsob života, tvoří páry v říjnu/listopadu a stěhovaví ptáci po návratu ze zimování tvoří páry na jaře. Brzy na jaře kladou samice vajíčka. Po vytvoření párů se samec a samice vydají hledat hnízdiště. Může být umístěn buď na břehu, nebo několik kilometrů od vody.
Volba místa závisí na stanovištních podmínkách: v rovinatých oblastech mohou být hnízda umístěna na loukách, pastvinách nebo u nádrže, kde je dostatek různé vegetace. V zalesněných oblastech si mohou postavit hnízdo v dutém stromě. Hnízdo má jednoduchý design s prohlubní uprostřed a použitím hrubých větví. Jakmile je hnízdo postaveno, samec opustí samici a připojí se ke skupině samců, kteří čekají na další svlékání.
Zajímavý moment! Samice může snést 8 až 13 krémově bílých vajec se zelenkavým nádechem, jedno vejce denně. Po snesení 4 vajec se podívá, zda jsou vejce v hnízdě stále neporušená. Pokud se vajec nedotknete, samice pokračuje v kladení vajec do tohoto hnízda a vejce zakrývá. Může opustit hnízdo na krátkou dobu.
Když samice přestane klást vajíčka, začíná inkubační doba. Po 27-28 dnech se rodí kachňata a po dvou měsících již budou moci létat a plavou ihned po narození. Jsou vždy nablízku své matce, aby se naučili potřebné dovednosti k přežití.
Přírodní nepřátelé

Tato kategorie ptáků má v každém věku, zejména v mladém věku, dostatek přirozených nepřátel. Za nejnebezpečnější z nich jsou považovány lišky, které mohou napadnout samice zaneprázdněné líhnutím vajec. Kromě nich mohou kachnu divokou napadnout i vzdušní predátoři a tento seznam je docela působivý. Kromě lovu vylétlých jedinců a kachňat dokážou ničit kachní hnízda pojídáním vajec.
Kachna divoká jsou náchylná k útokům:
- Volavky popelavé.
- Norok.
- Sumec.
- Divoké kočky.
- Štika severní.
- Mývalový pes.
- Vydry.
- Skunkové.
- Kunitz.
- Plazi.
Kachny divoké mohou být z určité oblasti vyhnány divokými husami a labutěmi, které spolu nežijí ve stejné oblasti. To platí zejména v období rozmnožování, protože husy a labutě věří, že kachna divoká představuje hrozbu pro jejich potomstvo.
Během kachního spánku je jedna hemisféra vždy vzhůru, aby nepromeškala okamžik útoku predátorů. To bylo poprvé zjištěno jako výsledek pozorování kachny divoké, ačkoli mnoho odborníků se domnívá, že tato funkce hemisfér je dostupná i pro jiné ptáky. V období rozmnožování loví samice více než samci. V tomto ohledu je v mnoha hejnech více kačerů než kachen. Kachny žijící v přirozeném prostředí žijí ne více než deset a půl let, ale v zajetí mohou žít až 4 desetiletí.
Stav populace a druhů

Mezi všemi vodními ptáky jsou kachna divoká považována za nejpočetnější a nejrozšířenější druh ptáků. Každoročně jsou lovci zastřeleny miliony jedinců, což však nemá negativní dopad na počty těchto ptáků. Největší hrozbou je ztráta jejich přirozeného prostředí. Navzdory tomu se kachna divoká snadno přizpůsobí novým životním podmínkám.
Důležitý fakt! Od roku 1998 je na Červeném seznamu IUCN kachna divoká jako druh nejméně náchylný k vyhynutí. Tento fakt je dán tím, že kachna divoká žije na územích přesahujících 20 milionů kilometrů čtverečních. Nutno podotknout, že jejich počty neklesají, ale neustále rostou. Celosvětová populace kachny divoké je poměrně velká.
Kachna divoká, na rozdíl od jiného vodního ptactva, dokázala těžit z negativní lidské činnosti. V některých částech naší planety jsou kachny divoké považovány za invazivní druh, který škodí místní fauně. Objevují se na místech, kde se objevují nové vodní plochy: v městských parcích, na jezerech, na rybnících a dalších uměle vytvořených vodních plochách. Člověk raději toleruje takové sousedství, zejména proto, že kachny mají velmi mírumilovný charakter a atraktivní vzhled.
Kachny pokojně koexistují s lidmi, i když stále existuje riziko, že tradiční kachny v regionu mohou ztratit genetickou rozmanitost, protože kachny divoké se mohou křížit s kachnami jiných odrůd. Proto se nedoporučuje vypouštět kachny divoké na území, která pro ně nejsou tradiční. Kachna divoká tím, že se kříží s místními druhy, přispívá ke genetickému znečištění a vytváří plodné potomstvo.
Konečně,

Kachna divoká je považována za předchůdce mnoha domácích kachen, takže její genofond je kontaminován domestikovanými populacemi. Odborníci se domnívají, že v důsledku toho může vymizet mnoho druhů vodního ptactva. Navzdory domněnkám vědců se zatím nic takového nestalo a s největší pravděpodobností ani nestane. S největší pravděpodobností se příroda sama postarala o vyloučení procesu vymírání druhu jako takového. Všechno je velmi jednoduché: proces evoluce probíhá, takže na naší planetě budou moci zůstat pouze ty druhy, které dokážou přežít v obtížných podmínkách, a podmínky se každým dnem komplikují. Genofond je samozřejmě dobrý, ale neměli bychom podceňovat trend, který vidíme. Mnoho druhů je na pokraji vyhynutí. Pokud člověk začne bojovat o genofond, pak v blízké budoucnosti na naší planetě nezůstane nic živého. Je třeba bojovat proti těm, kteří bojují s přírodním prostředím v pravém slova smyslu. Někdy se ukáže, že příroda je mnohem moudřejší než člověk, když přemýšlí o budoucnosti naší planety, ale lidské jednání je často obtížné označit za rozumné.


Kachna divoká je pták z čeledi Anatidae a řádu Anseriformes. Kachna divoká je považována za nejznámější a nejrozšířenější divokou kachnu. Pták je částečně stěhovavý a preferuje obývání sladkých a mírně brakických vodních ploch.
V poslední době se kachna divoká zdržuje v zimě na bezledových nádržích ve velkých městech a jejich okolí. Pojďme se s kachnou divokou blíže seznámit a zjistit její znaky, obecné vlastnosti a způsob života.
Внешний вид
Největší a nejpočetnější druh říčních kachen v evropském Rusku. Délka těla samce je přibližně 62 cm, samice přibližně 57 cm, rozpětí křídel 81–92 cm a hmotnost 0,8–1,3 kg.
Ve svém pářícím peří má kačer jasně zelenou hlavu s kovovým nádechem, kaštanovou hruď a krk a tenký bílý límec na krku. Záď, podocas a záď jsou černé, ostře kontrastují s bílým ocasem a světle šedým pruhovaným zbarvením těla a peří lopatky. Horní ocas se dvěma černými kadeřemi. Nohy jsou oranžově červené, zobák je žlutý. Dospělá samice je pestrá, celá spodina je tmavá, červenohnědá, což je dobře patrné za letu; spodní křídla jsou světlá.
Barva zobáku kolísá od tmavé s načervenalými nebo zrzavými okraji na bázi až po žlutou nebo rudou s tmavými skvrnami. Nohy jsou oranžové, různého stupně jasu V létě je kačer podobný samicím a mláďatům, vyznačuje se žlutozelenou barvou zobáku, tmavším kaštanovým povlakem na hrudi, černým bez pruhů. spodní část zad a záď, stejně jako monotónní, béžově šedá, téměř bez světlého lemování s lopatkovitými pery.

Mladí ptáci jsou podobní samicím, ale tmavší, jejich vzor pruhů je menší a častější; ocasní pera jsou hnědá, ne bílá, jako u dospělých ptáků. Zobák bývá matnější. Okraje peří lopatky jsou tenčí a méně jasné než u samic. Blány na tlapkách jsou tmavé, a to i u jednoletých ptáků. Pýřitá kuřata jsou žlutohnědá s hnědými znaky, včetně pruhu přes oko a skvrny na tváři. Od ostatních druhů kachen se liší velikostí, velkým fialovomodrým zrcátkem, ohraničeným nahoře a dole dvěma jasně bílými pruhy, světlým „obočím“ nad okem a úzkým tmavým pruhem přes oko.
Hlas kačera je tiché, mručivé kvákání, kvákání samice je dunivý, nosní, podobný hlasu kachen domácích. Zobrazující samci vydávají melodický hvizd.
druhy
V různých klasifikacích je identifikováno 3 až 12 poddruhů žijících v různých částech světa. Nejznámější, kromě kachny divoké, jsou:
- americká černá;
- Havajský;
- šedá
- Černá.

Ne všechny poddruhy jsou stěhovaví ptáci. Pokud kachně vyhovují klimatické podmínky, pak vodní plochu nemění.
- Americká černá kachna. Oblíbenými místy jsou čerstvé, brakické vodní plochy mezi lesy, zálivy, ústí řek v blízkosti zemědělských oblastí. Kachny jsou především stěhovavé. V zimě se stěhují na jih. Peří je hnědočerné. Hlava je šedá s hnědými pruhy na temeni, podél očí. Zrcátka jsou modrofialová. Zobák je žlutý. Tvoří velká hejna. Žijí ve východní Kanadě.
- Kachna divoká havajská. Endemit na ostrovech Havajského souostroví. Drake, hnědá samice, modrozelené zrcadlo s bílým lemováním. Ocas je tmavý. Žijí v bažinatých nížinách a říčních údolích, aniž by se přizpůsobovali novým místům. Místo velkých skupin raději žijí v párech.
- Kachna šedá. Pták je malý, menší než kachna divoká. Barva šedookrová, zrcadla černobílá, místy hnědá. Obývá lesostepní pásmo od Amurské oblasti po západní hranice.
- Kachna divoká černá (žlutozobá). Barva samce a samice je podobná. Velikostně menší než kachna divoká. Zadní strana je tmavě hnědá. Hlava je červená, peří s koncovými a dříkovými skvrnami jsou černé. Bílá spodní strana hlavy. Nohy jsou jasně oranžové. Žijí v Primorye, Transbaikalia, Sachalin, Kurilské ostrovy, Austrálie a jihovýchodní Asie. Ornitologové se domnívají, že kachna divoká měla dříve samostatné území. Ale dnes se poddruhy kříží.
Habitat
V Rusku se severní hranice kachny divoké přibližně shoduje s hranicí mezi lesním pásem a tundrou. Kachna divoká je nejběžnější kachna na severní polokouli.
Kachna divoká je nejflexibilnější druh kachny, dokáže se přizpůsobit nejrůznějším životním podmínkám. Žije v tichých vodních plochách s bohatou vegetací, zejména houštiny rákosu, a to i ve velkých městech.

Oblíbeným hnízdištěm kachny divoké jsou stojaté vody říčních údolí bohaté na bažinnou vegetaci. Hnízdí také v zarostlých jezerech, březích řek, bažinách a vlhkých loukách.
Tato kachna zimuje ve Středozemním moři, v našich jižních mořích, v Africe a Indii, v západní Evropě a na některých místech dále na sever. Někteří jedinci neodlétají ze svých hnízdišť, pokud jsou poblíž vodní plochy bez ledu. Častěji než ostatní kachny zimují ve městech.
Charakter a životní styl
Kachna divoká má asi 10 000 prachových peří, které je chrání před vlhkostí a chladem. Mažou toto opeření, aby skrz něj nepronikala voda. Žlázy u kořene ocasu poskytují speciální tuk. Kachna vezme tento maz zobákem a vetře si ho do peří. Na vodě se kachny vznášejí na vzduchovém polštáři. Mezi peřím a dolů zůstává vzduch. Zachycená vzduchová vrstva zabraňuje ztrátě tepla těla.
Při hledání potravy pod vodní hladinou se kachna divoká ponoří hlavou napřed, tlučou křídly o hladinu vody a poté se převrhnou. Tato poloha těla s ocasem zvedajícím se kolmo z vody vypadá velmi legračně. Potravu přitom hledají u dna v hloubce kolem půl metru. Části rostlin okusují zobáky a zároveň vytlačují vodu, kterou také chytli, ven. Části zobáku fungují jako síto, ve kterém se jídlo zasekává.

Kachní nohy nikdy neprochladnou, protože jim chybí nervová zakončení a krevní cévy. To pomáhá kachnám pohybovat se klidně na ledu a sněhu bez pocitu chladu.
Let ptáka je rychlý a extrémně hlučný. Při mávání křídly kachna divoká často vydává zvonivé zvuky, kachnu podle nich poznáte, aniž byste ji vůbec viděli. U létajících jedinců jsou jasně viditelné bílé pruhy na vložkách křídel. Vzlet kachny divoké z hladiny vody je docela zručný. Dokáže se pohybovat pod vodou na desítky metrů. Na souši se kolébá ze strany na stranu, ale zraněný se dokáže rychle pohybovat.
Po období rozmnožování tvoří kachna divoká stáda a migrují ze severních zeměpisných šířek do teplejších jižních oblastí. Tam čekají na jaro a krmí se, dokud znovu nezačne období rozmnožování. Některé kachny divoké se však mohou rozhodnout zimovat v oblastech, kde je dostatek potravy a přístřeší. Tyto kachny divoké tvoří stálé nestěhovavé populace.
Jídlo
Pokud jde o jídlo, tito ptáci jsou extrémně nenároční. Díky této vlastnosti se rychle přizpůsobí novým životním podmínkám. Snaží se krmit v mělké vodě, kde mohou propouštět vodu přes zrohovatělé pláty na zobáku a filtrovat potravu živočišného i rostlinného původu.
Strava těchto úžasných ptáků zahrnuje:
- okřehek;
- hornwort;
- hmyz;
- malý intervertebrální;
- malé ryby;
- larvy komárů;
- pulci;
- žáby;
- měkkýši.

Často na rybníku můžete chytit ptáka se zvednutým ocasem. Právě v této době kachna divoká trhá vodní rostliny a hledá potravu v mělké vodě. Nejsou schopni se potápět do velkých hloubek, ale mohou se ponořit až do 30-35 cm. Brzy na jaře, kdy je většina nádrže stále pokryta ledem, se kachny divoké snaží zůstat v ledových dírách, které se nacházejí uprostřed.
Ptáci, kteří nechodí na zimu, obvykle jedí téměř rostlinnou potravu, protože v této době je téměř nemožné získat hmyz a obojživelníky. V některých oblastech na podzim kachna divoká ráda navštěvuje pole, kde se dříve sklízela úroda, kde se sbírají zrna pšenice, ovsa, žita, prosa atd.
Reprodukce a délka života
Ve věku 1 roku jsou kachny připraveny k chovu. Zahájení období páření se liší od února do června v závislosti na klimatu – na jihu se období páření otevírá dříve. Draků je podstatně více než samic kvůli jejich častému úhynu při hnízdění. Soutěž o držení samice je agresivní.
Páření samců začíná na konci podzimního línání, ale krátké období končí v říjnu. Na jaře se aktivita zvyšuje a trvá až do května. Chování samců je demonstrativní. Před vyvolenou samicí provede kačer divoký celý rituál: prudkými pohyby třikrát během pár sekund hodí hlavou dopředu a nahoru.
V závěrečném hodu se vznese nad vodu s roztaženými křídly do téměř svislé polohy. Pohyby jsou doprovázeny pískáním a vyhazováním cákanců. Samec schová hlavu za křídlo, přejede zobákem po opeření a vydá chrastivý zvuk. Samice si také může vybrat partnera – plave kolem kačera, kývá hlavou dolů a dozadu, čímž přitahuje pozornost. Vytvořené páry jsou zachovány, dokud samice nezačne líhnout potomstvo. Samci se postupně shromažďují v hejnech a odlétají línat. Vzácnou výjimkou jsou příklady mužské participace na péči o potomstvo.
Hnízdo se nejčastěji zakládá v pobřežních houštinách, nedaleko od vody. Na povrchu země je usazen trávou a chmýřím. Někdy se snůšky objevují v dutinách nebo opuštěných vraních hnízdech. Útek dělá prohlubeň rovnoměrným a hlubokým předením na jednom místě po dlouhou dobu. V blízkosti sbírá materiál, na který dosáhne zobákem. Samec nepomáhá, ale někdy doprovází samici, aby porodila další vejce.

Jak se snůška zvětšuje, samice přidává chmýří utržené z hrudi a tvoří nové strany hnízda. Pokud je kachna kachna dočasně odstraněna, přikryje jikry peřím, aby se zachovalo teplo a maskování. Velké množství snůšek uhyne v důsledku pobřežních záplav, útoků ptáků a pozemních predátorů. Po ztrátě snůšky odnese samice vejce do cizího kachního hnízda nebo jiným ptákům. Pokud se podaří vytvořit opakované zdivo, pak je menší než předchozí.
Počet vajec ve snůšce je obvykle 9-13. Barva je bílá, se zelenkavě olivovým nádechem, který postupně mizí. Inkubační doba je 28 dní. Zajímavé je, že všechna mláďata se líhnou během 10-14 hodin. Vývojový cyklus vajíček snesených mezi posledními je kratší než u předchozích.
Hmotnost mláděte je až 38 g. Barva novorozence je podobná matčině. Skvrny jsou nevýrazné, rozmazané po celém těle. Plůda opouští hnízdo po 12-16 hodinách. Děti mohou chodit, plavat a potápět se. Zpočátku se často shromažďují poblíž své matky a vyhřívají se pod jejími křídly. Živí se nezávisle na pavoucích a hmyzu.
Od prvních dnů se mláďata navzájem poznávají a odhánějí mláďata cizích potomků. Ve věku pěti týdnů kváká mládě divočáka jako dospělá kachna. Přibližně ve 2 měsících věku mláďata létá. V přírodě je život kachny divoké 13-15 let, ale kvůli lovu ptáků končí mnohem dříve. V přírodních rezervacích se kachny dožívají až 25 let.
Přírodní nepřátelé
Velké množství vajíček divoké kachny uhyne v důsledku ničení hnízda predátory. Nejvýznamnější škody způsobují lišky a mývalové, vrány a moták bahenní.

Dospělé ptáky a kachňata loví draví ptáci: vrána káňatá, jestřáb obecný, orel mořský, moták bahenní, rackové velcí, sokoli, orli, výr, straky, ale i dravci – lišky, mývalové, divoké kočky, vydra , norek, skunk, kuna, ale i plazi a dokonce i velké ryby.
Stav populace a druhů
Kachna divoká je nejpočetnější a nejrozšířenější ze všech vodních ptáků. Každoročně lovci zastřelí miliony jedinců, na jejich početnost to má jen malý vliv. Největší hrozbou pro kachny divoké je ztráta přirozeného prostředí, ale snadno se přizpůsobí lidským inovacím.
Od roku 1998 je na Červeném seznamu IUCN kachna divoká zařazena mezi nejméně ohrožené druhy. Je to proto, že má velký dosah – přes 20 000 000 km² – a také proto, že počty ptáků spíše rostou než klesají. Populace kachny divoké je navíc velmi početná.
Na rozdíl od jiného vodního ptactva, kachna divoká těžila z lidské transformace tak obratně, že je nyní v některých oblastech světa považována za invazivní druh. Obývají městské parky, jezera, rybníky a další umělé vodní plochy. Jsou často tolerováni a podporováni v lidských stanovištích kvůli jejich klidné povaze a krásným duhovým barvám.

Kachny koexistují s lidmi tak úspěšně, že hlavní riziko pro zachování druhů pochází ze ztráty genetické diverzity mezi tradičními kachnami v regionu. Vypouštění divokých divokých divokých divokých divokých divokých v oblastech, kde nejsou původní, někdy způsobuje problémy v důsledku křížení s původním vodním ptactvem. Tyto nestěhovavé kachny divoké se kříží s místními kachními populacemi blízce příbuzných druhů, přispívají ke genetickému znečištění a produkují plodné potomstvo.
Kachna divoká je předkem mnoha kachen domácích. Jeho evoluční divoký genofond je odpovídajícím způsobem kontaminován domestikovanými populacemi. Úplná hybridizace rozmanitých druhů divokého genofondu divoké kachny povede k vyhynutí původního vodního ptactva.
Kachna divoká může být chována v zemědělství, což umožní vidět značné rozdíly od divokého růstu a vývoje.
Kachny se vyznačují přítomností určitých externích údajů – jsou to:
- krásné peří;
- působivé rozměry;
- nenáročnost ve výživě.
To se stalo důvodem touhy chovat tento druh ptáků doma. Dobře se přizpůsobují chovu ve výbězích, ale pokud chce člověk získat kvalitní masný výrobek a značné množství vajec, je třeba mu věnovat zvláštní péči. Pokud máte inkubátor, pak je docela možné chovat kachny, což urychlí proces zvyšování populace. Zvláštností jejího chovu je, že nevyžaduje speciální a izolovanou stodolu, nejsou potřeba žádná hřady – pro kachnu stačí malý domek, aby se ukryl před nepřízní počasí.

Ptáci jsou zvyklí na svobodu, ale mohou růst a vyvíjet se ve voliéře. Dům může být zděný, dřevěný nebo betonový. Pták bude velmi aktivně přibírat na váze, pokud je přístup ke svobodě, a proto musí mít voliéra značné rozměry. Je bezpodmínečně nutné zajistit, aby byla horní část pera pečlivě uzavřena. To pomůže zabránit ptákovi ve vyskočení nebo odletu a také vniknutí zvířat, která mohou domácím mazlíčkům ublížit.
Pokud je u výběhu jezírko a kachna v něm může plavat, bude to mít příznivý vliv na její růst a vývoj. Pokud není přírodní zdroj vody, můžete si ji vyrobit sami. Kachny tohoto druhu mají jedinečný charakteristický rys, rozdíl od ostatních je v tom, že nemění svou polohu v závislosti na roční době. Proto není potřeba vytvářet určité podmínky pro chování drůbeže v zimě.
Podzimní lov
Volně žijící ptáci, a kachna divoká není výjimkou, mají velmi křehké a chutné maso, takže lov kachny divoké probíhá již řadu let. Vzhledem k tomu, že kachna divoká nabírá maximální váhu na podzim, na jaře se jí nikdo nedotýká. Ale na podzim je mnoho lovců, kteří chtějí tohoto dvoukilogramového ptáka zastřelit.
Tato kachna je právem nazývána extrémně opatrná, což komplikuje a tím činí proces lovu vzrušujícím. K nádrži byste se měli přibližovat s maximální opatrností, protože když pták zaslechne kroky, opustí své stanoviště, takže je vhodné usadit se na břehu nádrže předem a počkat tam na ptáky. Aby kachnu nevyděsil pohled na člověka, je nejlepší se schovat do provizorního úkrytu, který lze snadno postavit z dostupných materiálů.
Než se vydáte na lov, měli byste si pořídit návnadu, pomocí které můžete napodobovat zvuky kachny divoké, nebo si postavit věrohodné vycpané zvíře tohoto vodního ptactva. Pokud nechcete vyrábět plyšáka vlastníma rukama, můžete si ho koupit.