Je labuť stěhovavý pták nebo ne: kde husy zimují, leť na jih

Labutě jsou stěhovaví ptáci. Dělají dlouhé migrace při hledání potravy a příznivějších životních podmínek. Labutě v podstatě létají z chladných oblastí na jih, aby se vyhnuly zimnímu chladu a nedostatku potravy. Na jaře se vracejí zpět na sever, aby se rozmnožili a odchovali mláďata. Během letů tvoří labutě dlouhé, štíhlé formace, což jim pomáhá šetřit energii a létat na velké vzdálenosti.
Informace převzaté z výsledků vyhledávání.
Je labuť stěhovavý pták nebo ne (50 fotografií): kde




![]()

PŘEDŠKOLNÍ DĚTI: STĚHOVACÍ PTÁCI fotorámečky











Má cenu „zachraňovat“ ptáky, kteří neodletěli?! ilustrace





Videogalerie
5 neobvyklých faktů o labutích na ilikepet
před 5 lety. Zobrazení: 14266
Youtube – @iLike Pet
Labutě jsou půvabní ptáci. O labutích pro děti
před 6 lety. Zobrazení: 86746
Tato Labuť ZASTAVÍ husy a zaútočí na Orly! Němý němý je nejagresivnější v rodině!
před 18 hodinami. Zobrazení: 10661
Youtube – @Dobře strávený čas
Jak křičí labutě z tundry? Stěhovaví ptáci. Podzim.
před 6 lety. Zobrazení: 1432
Youtube – @Ekologické exkurze v Petrohradě.
Labutě létají na jih (video k příběhu L. Voronkové Labutě)
před 7 lety. Zobrazení: 21078
Youtube – @Logoped Alla Donskova
Labuť je tajemná a krásná. Není náhodou, že v Anglii byl uznán jako královský pták. Od dětství člověka provází báječný obraz, zosobňující dobro, věrnost a vznešenost.

Skutečná labuť v přírodě není o nic méně atraktivní svou vznešeností, grácií a dokonalostí. Je největší z vodního ptactva. Kombinace krásy a síly dojme každého, kdo viděl hejna létajících labutí. Název ptáků sahá až ke starověkým významům slov „brilantní“, „šumivý“.
Vlastnosti labutě
Peří ptáků má tři základní barvy: oslnivě bílou, šedou a modročernou.
Jasné akcenty mohou být červené tlapky a žlutý nebo jasně oranžový zobák, velikost hlavy. Zbarvení se odráží v názvech dvou druhů: labutě černé a černokrké. Taxonomie ostatních ptáků odráží jejich hlasová data:
- němá labuť – dostal své jméno pro charakteristické zvuky vydávané ve stavu podráždění;

Poslouchejte hlas labutě němé
- labuť zpěvná – výkřiky trubky v letu křiklouny, slyšet na velké vzdálenosti.

Poslouchejte hlas labutě zpěvné
Pojem „labutí píseň“ je znám jako poslední projev talentu a doznívajícího života. Ale v přírodě krásné labutě nezpívají, ale spíše křičí.
Při péči o kuřata jsou vydávané zvuky podobné štěkotu psa – jejich hlasové projevy jsou tak rozmanité. Jiné druhy jsou pojmenovány podle jejich hlavního stanoviště:
- americký labutí pták malá velikost o hmotnosti až 6 kg, obývající husté lesy Ameriky, těžko dostupná místa;

- tundra labuť – pro hnízdění žije v euroasijské tundře, v mokřadech a v deltách řek. Největší zástupci se nacházejí mezi zpěvy a němými, hmotnost dosahuje 15 kg a rozpětí křídel je až dva metry.
Dlouhý krk svou velikostí odpovídá délce těla ptáka, umožňuje vám získat potravu ze dna nádrže. Ztělesnění milosti v každé křivce udělalo z výrazu „labutí krk“ metaforu.

stanoviště labutí
Voda a vzduch jsou dva hlavní prvky ptáka. Za letu může rychlost dosáhnout 60-80 km / h. Silné letové svaly umožňují dlouhé lety tisíce kilometrů na jih a zpět do jejich rodných míst.
Je pozoruhodné, že labutě se tyčí do výšky až 8000 m díky krásnému opeření, které ptáky zahřívá. Při línání dochází k velkému úbytku hustého peří, kterého je v jedné labuti až 25 tisíc.
Pro jistý pohyb na zemi nedovolte krátké a nepřizpůsobené tlapky. Kolébání připomíná pohyb hus, ale labutě je méně pravděpodobné, že se dostanou za potravou na souši.

Distribuce labutí v Rusku pokrývá severní a tundrové lesní zóny: od poloostrova Kola po Krym, od Kamčatky po střední Asii. Běžně se zde vyskytuje labuť velká, labuť tundra a zpěvný.
Všechny druhy labutí jsou tažné, zimují na pobřeží teplých moří nebo jižních jezer bez ledu. Vidět v říjnu klín létajících labutí je štěstí a působivý pohled. Vpředu je vůdce, jehož rozpětí křídel vytváří speciální aerodynamickou sílu na podporu zbytku ptáků. Někdy je ten první letící střídavě nahrazen jinými.
Srážky letadel jsou tragické. Osud stěhovavých ptáků nevyhnutelné, ale síla nárazu je taková, že poškození nevyhnutelně vede k přistání dopravního letadla.

Povaha a životní styl labutě
Labutě tráví většinu času na vodě velkých jezer s rákosovými houštinami. Plavte pomalu, majestátně, sebevědomě. Na odlehlých místech jejich bílé peří přitahuje cestovatele jako přízrak světla ve tmě.
Hlava ponořená ve vodě při hledání potravy táhne tělo s sebou a vytváří legrační oválný péřový polštář oslnivé bělosti s malým ocasem.
Zdá se, že nic neruší jejich klid. Ale v přírodě hrozí nebezpečí každého. Orli skalní a orli říční útočí na hrdé ptáky. Labutě mohou vyvinout vysokou rychlost na hladině nebo při vzletu běhat vodou a stříkat tlapami na vodní hladinu.

Ani lodí je nelze dohnat. Pokud pták nemůže vzlétnout, potápí se a plave pod vodou z nebezpečí. Labutě jsou hrdé a netolerují sousedy poblíž. Chrání své území, nepouštějí cizí lidi. Pár labutí se nerad nechává rušit.
Mohou projevovat agresi, pokud někdo zasahuje do míru a zvoleného prostředí. Úder ptačím křídlem může člověku zlomit ruku a zobák je další zbraní. Labutě si obvykle vybírají tichá a odlehlá místa k životu, ale někdy se usadí v oblastech blízko lidských obydlí.
To je známka toho, že ptáci jsou zde chráněni a přikrmováni. Pouze naprostá bezpečnost a pohodlí bydlení může pokořit labutě se svými sousedy. Ornitologové si všimli, že nejvíce mírumilovný charakter černé labutě, a namyšlený – v bílé němé.

Na obrázku je černá labuť
Labutí jídlo
Ptáci se živí převážně rostlinnou potravou, která se nachází v nádržích. Ponoří hlavu pod vodu a najdou kořeny, stonky, výhonky. V tom připomínají kachny, které se také potápějí za potravou.
Jejich kořistí se v mělkých pobřežních vodách stávají i drobní živočichové, žáby, červi, lastury a rybičky. Na zemi okusují trávu, ale nejraději jsou ve vodě, kde se živí. Jsou období špatného počasí a vysoké hladiny vody, které neumožňují získat potravu.
Labutě hladoví a ztrácejí sílu až do bodu, kdy nemohou létat. Ale připoutanost k vybraným místům trvá až do lepších časů. bílé labutě zvláště žravé, pro nasycení by objem potravy měl být do čtvrtiny jejich vlastní hmotnosti. Hledání potravy proto zaujímá v jejich životě významné místo.

Rozmnožování a životnost labutí
Každý ví, že labutě si pár vyberou jen jednou v životě a svému partnerovi zůstávají věrné.
Hnízdo se staví na odlehlých místech porostlých rákosem nebo rákosem, na základě loňského olistění a vegetace. Velikosti jsou působivé až do průměru 3 m. Aranžmá provádí především samice. Po snesení 3-5 vajec trvá inkubace až 40 dní.
Samec hlídá svou labuť a varuje před nebezpečím. Pokud jsou ptáci vystrašení, vejce usnou s chmýřím a větvemi a sami krouží v očekávání. Návrat do hnízda může být po kontrole území. Po pěti týdnech mláďata přidávají rodičům starosti. Swan – chovný pták, dědicové vypadají ochmýřeně a připraveni k jídlu.

Opatrovnictví trvá po celý rok, labutí rodinka drží vždy pohromadě, i když jsou odrostlá mláďata připravena na sezónní let. Pýřití drobečkové se živí v mělké vodě sami, ale pod dohledem rodičů.
Samice mláďata často zahřívá pod křídlem a umožňuje jim vylézt na záda. Mladé labutě rostou pomalu, puberty dosahují teprve ve 4 letech.
Život labutí je opředen legendami, jednou z nich je, že se dožívají až 150 let. Kroužkování a sledování ptáků pomocí majáků potvrzuje předpokládanou délku života v přírodních podmínkách minimálně 20-25 let.

Ale takové studie se objevily relativně nedávno. Život v zajetí prodlužuje jejich životnost na 30 let. Bohužel je pták uveden v červené knize. Jeho jedinečnost spočívá v tom, že kromě přirozeného života existuje pohádková, mytologická existence obrazu labutě.
Tento život ptáci lásky vznikl ve vzdálené historii a provází lidský svět v současnosti krásnými sny a harmonií. Mnoho národů považuje labutě za posvátné ptáky, posly a věštce.
Labutí tajemství fascinuje a zájem o ptáky nezmizí. Hlavní věcí je zachovat a předat toto úžasné dědictví přírody potomkům.